M.S 793 Viking Akınlarının başladığı tarih. İngiltere'nin doğu kıyısına "Valhalla" 'ya gitme isteğinde olan Viking savaşçılarının dünyayı değiştirdiği zaman. Ne kadar çok altın ve gümüşe sahip olurlarsa Valhalla'da Odin'in sofrasında oturma inancındaydılar.

Vikingler sadece birer savaşçı değildi. Aynı zamanda çok iyi birer gemi ustasıydı. Gelişmiş gemiler inşa ederek Kuzey Denizini geçtiler. Vikingler çok iyi birer demirciydi. Geliştirdikleri silahlar üç kat daha fazla karbon oranına sahipti. Yani daha güçlüydü. Yönlerini güneş taşı ile buldular. Bugünün GPS'i... Her şey daha fazla altın ve gümüş için...

İngilizler akınlara karşı Avrupa'dan bilim insanlarını getirdi. Daha ihtişamlı surlar ve binalar yaptılar. Vikingler geçemesin diye... Mimari bilgiye çağ atlattılar. King Ecbert ile başlayan politika ve entrika, adanın konjonktürünü geliştirdi ve değiştirdi. Günümüzün ilişki yönetimine yön verdi. Olumlu ya da olumsuz.. İskandinavya'daki bitki, hayvan ve yer altı kaynakları adaya geldi. Adadan da İskandinavya'ya gitti. Bitki'lerden yeni ilaçlar. Yer altı kaynaklarından yeni araçlar geliştirildi.

Her iki tarafında sınırları vardı ancak fırsata dönüştürmek için geleceği öngörmeye çalıştılar. Onların Ar-Ge Merkezleri, Tasarım Merkezleri ya da Teknoparkları yoktu ama fırsatları görmek için aksiyon almada yavaş davranmadılar. 

Her dönemin olduğu gibi 21.yy'ın da sınırları ve fırsatları var. Ürün/servis geliştirme süreçlerinde iyi bir öngörücü (foresighter) olmak, yaratıcı ürün ve servis fikirleri geliştirmede ve inovasyona ulaşmada en büyük destek olacaktır. Bu işin "hesap makinası" yok. Bu iş bir süreç. Eğer yeni ürün/servis geliştirmek isteniyorsa arzulu olunmalı. Ürün/Servis geliştirmek bir defaya mahsus değil. Bir "düşünme yapısıdır".

28 Mart 2022 Kültür Üniversitesi'nde Spor Bakanlığı destekli Genç Ofis'de "21'yy da Ürün/Servis Geliştirmek" başlıklı konferansımızda M.S 8. YY'dan M.S. 21. YY dinamiklerine uzanan ürün/servis geliştirmede bir zaman yolculuğu yaptık. Geleceğin 30 Teknolojisi ile yeni ürünler geliştirmek için Yaratıcı Düşünme Yöntemleri ile Atölye çalışması ile potansiyelli fikirler geliştirdik.

Dünya hızla değişse de ana dinamikler aslında aynı. İnsan-odaklı olmak ve Yaratıcı Düşünmeyi Geliştirmek.

Bol fikirler dilerim. 🧠

Y. Bora Kaykayoğlu